miércoles, 26 de agosto de 2009

Se hace camino al andar

Todo pasa y todo queda, pero lo nuestro es pasar, pasar haciendo caminoLa veu de Serrat taral·leja aquest vers en el meu cap una vegada i una altra mentre llegeixo les cròniques dels enviats especials a l’Afganistan per cobrir les eleccions. És clar que la Castella de principis del segle XX dels Cantares y proverbios del poeta Antonio Machado té poc a veure (per no dir absolutament res) amb l’Afganistan actual. Però les paraules d’alguns versos fan un salt en el temps (encara que només sigui per a mi) i canvien d’escenari per reflectir una realitat que badalla a les portes d’un canvi.


Han passat ja vuit anys des que els grans alliberadors nord-americans van traspassar les fronteres del paradís ianqui per “salvar” el poble afganès de la llosa talibà. Però la crua realitat mostra que res ha canviat, que todo queda, tot i el pas del temps. La corrupció continua sent el pa de cada dia (de fet, gràcies al president Karzai, gran aliat i amic ianqui), l’opi segueix sent la droga que mou el mercat d’estupefaents (tindrà res a veure el germà de Karzai, relacionat amb el tràfic d’opi?), les dones encara viuen sota la violència masclista i la Loya Jirga continua imperant, manant i aplicant lleis absurdes que no tenen ni solta ni volta. Les tradicions superen qualsevol raig en forma de drets humans. Els atemptats, les bombes i la por formen part de la banda sonora d’una pel·lícula de terror afganesa que sembla que no té ni tindrà un final feliç, almenys de moment.


Tot i això, els analistes veuen amb bons ulls unes primeres eleccions impulsades pels mateixos afganesos i en principi sense lideratge estranger (és a dir, nord-americà). Potser per això, en Serrat continua cantat se hace camino al andar , perquè els observadors internacionals saben que el poble afganès només podrà avançar si ho fa per ell mateix, pas a pas.

2 comentarios:

13ob dijo...

^^ q lo tienes abandonao!

:P

Anónimo dijo...

Ha sido estupendo saber que hay alguien ahí fuera que sabe de caídas y subidas. Siempre nos mantenemos humildes y nunca nos damos por vencidos, y por la ayuda del Sr. Benjamin Lee de conseguirme un préstamo de su empresa para expandir mi negocio, en un momento crucial. El apoyo que recibí de su empresa de préstamos fue bastante honesto y una interesante tasa baja a cambio, el Sr. Benjamin Lee es un oficial de préstamos que trabaja con un grupo de inversores que están dispuestos a financiar cualquier tipo de negocio o dar préstamos para uso personal siempre y cuando su pago esté garantizado.
Puede contactar su correo electrónico en 247officedept@gmail.com o al Sr. Lee en +1-989-394-3740.